Yoga en meditatie

Op deze pagina geef ik wat achtergrondinformatie waarom yoga en meditatie bijdraagt aan het welzijn van jezelf en hierdoor ook aan jouw omgeving.


Ontdek hoe je met zorg en aandacht door yoga voor jezelf maar ook voor je omgeving zorgt.

Yoga betekent “verenigen”, ”de connectie maken”.

Yoga en yoga meditatie zijn eigelijk wetenschappen van persoonlijkheidsontwikkeling. Het ontwikkelt de fysieke conditie en draagt bij aan de mentale controle, zorgt voor een emotionele balans en versterkt de intellectuele ontwikkeling.

Frank Vernooij (klinisch psycholoog) zegt hierover in één van zijn essay’s; Meditatie is allang geen zaak meer van types op geitenwollen sokken of in oranje lappen. “De nuchtere mens kruipt tegenwoordig dagelijks op een meditatiekussen”.

In de psychologie is een westerse vorm van aandachtsmeditatie opvallend in opkomst, genaamd mindfulness. Uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat mindfulnesstraining werkt voor mensen met bepaalde psychische klachten (stress, burn-outs). De Britse onderzoeker John Teasdale toonde bijvoorbeeld aan dat mensen met depressies minder snel een terugval kregen als ze een mindfulnesstraining hadden gehad. Mindfulness is afgeleid, vindt zijn basis, uit de yogameditatie. 

Het is mijn bedoeling dat via yogaoefeningen (asana's) en meditatie een andere levenshouding aan te leren, zonder jezelf te verliezen. Dit is ok de redeem waarom er in mijn yogalessen altijd een stukje theorie opgesloten zit.

“Mensen hebben altijd de neiging negatieve ervaringen te bestrijden”. “Door meditatie leren mensen deze negatieve ervaringen juist te erkennen”. Het paradoxale is dat hun gedachten er dan minder door worden bepaald. Meditatie maakt mensen krachtiger, het leert ze zich niet te laten meesleuren door onaangename situaties en gedachten (Frank Vernooij).

NOOT: Tijdens mijn Sarva yogalessen worden zowel asana's (lichaamshoudingen), ademhalingsoefeningen (Pranayama) en meditatietraining (Dharana en Dhyana) gegeven.

Gezondheid is namelijk meer dan de afwezigheid van ziekte. Lichaam en geest op elkaar afstemmen en beide naar een hoger niveau brengen is wat jezelf ervaart en wat jezelf voelt direct na de Yogalessen en ook ver daarna.

 

 Maak vrijblijvend eens een afspraak (0637229073)

of mail naar: Sarva.yoga.rozenburg@outlook.com

 Contact

 

 

Egbert, Docent Raja Yoga