Yoga is meester zijn over jezelf

Yoga is meester zijn over jezelf. Yoga betekent meester blijven over jezelf. Het is het leren beheersen van je eigen lichamelijke en geestelijke kwaliteiten. Het verder ontwikkelen van deze beider kwaliteiten. Het is bewust leven, met innerlijke rust, en in vrede met jezelf en met anderen, gezond en vervuld zijn en blijven van innerlijk geluk.

Helaas het aantal vermoeide, uitgeputte en ontmoedigde mensen is in onze westerse landen groter dan ooit. Nimmer waren er zoveel mensen met stress verschijnselen of burn-outs. Veel mensen zijn angstig, besluiteloos en geremd. Mensen voelen zich onzeker, zij zien geen uitweg en zijn diep ongelukkig. Mensen zijn uit hun evenwicht, want hun persoonlijkheid is in de war en verscheurd, en de brokstukken werken elkaar tegen en liggen met elkaar overhoop. Helaas zijn velen zich dit niet bewust, of zijn zich dit wel bewust maar weten geen uitweg, zien geen oplossing.

Yoga brengt vrede tussen de krachten die ons innerlijk verscheuren. De persoonlijkheid (bewust en onbewust) wordt een harmonieuze eenheid die met de buitenwereld in evenwichtig contact staat. We zouden het zo kunnen zeggen: Yoga maakt de mens gelukkig door een kracht die van binnenuit komt. Hiermee zijn we dicht bij de waarheid, echter yoga opzich is geen wondermiddel die je als pilletje in kan innemen en dan is alles weer oké. Yoga is keihard werken aan jezelf, bereid zijn te kunnen en willen werken aan jezelf. Alles onder de noemer dat het mag en niks moet.

Yoga, de reis van jezelf, door jezelf, naar jezelf.

Egbert Heins

Docent Raja Yoga bij Sarva Yoga Rozenburg

kijk ook eens op mijn Facebookpagina "Sarva Yoga Rozenburg"   https://www.facebook.com/egbert.heins.37