Yoga en pesten

Pesten

Definitie van Pesten:
Pesten is het gedrag waarbij iemand herhaaldelijk en meestal gedurende een langere tijd door anderen bejegend wordt op manieren die leiden tot fysieke verwonding en/of psychisch lijden.

Pesten is het gebruik van fysiek- en mentaal geweld. Plagen en pesten worden vaak door elkaar gehaald. Plagen gebeurt tussen mensen die elkaar aankunnen, aan elkaar gewaagd zijn. De geplaagde kan zich verdedigen als dat nodig is. Het plagen is vriendelijk en/of zelfs grappig bedoeld.

We spreken over pesten als personen zich niet of nauwelijks kunnen verdedigen. De pester voelt macht, voelt zichzelf sterk en denkt gerespecteerd te worden door de meelopers. Pesten komt steeds weer terug en is kwetsend en altijd vernederend bedoeld.

Wat geeft de yogagedachte hierover aan. Vanuit mijn yoga achtergrond is pesten, zoals hierboven is verwoord, een ernstige inbreuk op Ahimsa. Ahimsa is de Yama (leefregel binnen de yoga) die iedere vorm van geweld afwijst. Iemand de pest, of dit nu bewust of onbewust gebeurd, conflicteert met de Ahimsa. Iemand die pest zet de Karmische wet inwerking en er is (bijna) geen ontkoming aan deze Karmische wet. Het 'boontje komt om zijn loontje' effect zal uiteindelijk de pester treffen.

Mensen, volwassene maar ook zeker kinderen, die pesten zitten vaak zelf niet goed in hun vel. Zijn vaak onzeker over zichzelf en hebben veel te verbergen. Vanuit die gedachte zijn zij vaak zieliger dan degene die gepest worden. Dan heb je ook nog de zogenoemde meelopers. Degene die meelopen, meelachen en zich als groepje achter de pester scharen, dit zijn de echte "losers", bang dat als ze tegen de pester ingaan, zelf de Sjaak zijn en dat willen ze niet. Meelopers zijn grote angsthazen.

Vaak zie je dit meelopen voorkomen bij volwassen op het werk. Eén van de werknemers is dan de "pispaal" en één is de leider van de pestclan. De clan volgt zijn/haar voorbeeld of lachen er alleen maar om. Zelfs leidinggevende doen hier bewust of onbewust aan mee. Zelf vaak bang dat indien zij optreden zelf het onderwerp van pesten gaan worden of niet 'populair' gevonden worden en ja daar doe je het tenslotte voor 'populair' gevonden worden als leidinggevende.
Dit soort leidinggevende zijn waardeloze slappe geen knip voor de neus waard zijnde personen. De likkers naar boven en geen oog hebben voor de werkvloer, waar zij voor worden betaald. Leiding geven is heel wat meer dan de bas spelen! Helaas ze zijn er jammer genoeg in vele soorten en op ieder niveau binnen een bedrijf.

Maar wat doe je er tegen en niet alleen als degene die gepest wordt. Jij die het pesten ziet gebeuren maar er niet actief aan meedoet, dat denk je tenminste, maar niets is minder waar. Het niet handelen (er tegen optreden) in deze, is net zo erg als meedoen met het pesten. Alleen de natuurlijke leiders en de personen die echt sterk in hun schoenen staan, die ook op ieder niveau aanwezig zijn, zij treden op en kunnen de cirkel doorbreken. Maar daar is moed voor nodig, daar is lef, durf en kracht voor nodig. De kracht om je zichtbaar te maken en op te treden. Helaas zien velen zich liever als meeloper als slappe op de achtergrond blijvend en onzichtbaar persoon.

Wat doe je als slachtoffer, degene die gepest wordt. Vaak is het beste "doen door niet te doen". Met een opgeheven hoofd, met een glimlach op je gezicht de pesters negeren. Als het echter fysiek geweld van pesten betreft, geldt vanuit de yoga niet "als je op je rechterwang wordt geslagen, keer dan ook je linker toe". Ahimsa is zeker ook bedoeld om geen geweld op jou te laten toepassen. Verdedig jezelf maar niet meer dan dat. Loop weg en doe altijd aangifte, bij de politie, bij je leidinggevende. Maak heel goed duidelijk dat je het niet pikt, dat je het pesten niet tolereert.

Door de weg van yoga te volgen maak je jezelf fysiek en mentaal sterker. Binnen de leer van yoga (zeker binnen de leer bij Sarva Yoga Rozenburg) sta jij centraal, is het jouw taak om jezelf lief te hebben, om op te komen voor jezelf. Door jezelf als zwak en kwetsbaar op te stellen trek je juist pesten aan. Door het jezelf allemaal aan te trekken verdwijnt je mentale schild, zijn je gedachten op jezelf zielig vinden gericht. Doorbreek zelf deze cirkel en zorg dat het pesten stopt, op een ander wachten, dat zij het voor je op gaan nemen, vergeet het maar. Jij bent instaat om de cirkel van pesten te doorbreken. Wees sterk, wees moedig, pik het niet langer.

Natuurlijk is meestal als slachtoffer van pesten je gedachten, 'makkelijker gezegd dan gedaan'. Ik geef ook niet aan dat het eenvoudig is, ik zeg ook niet dat het pesten gelijk stopt. Jij moet er hard aan werken, niets komt vanzelf. Geloof in jezelf en zeg tegen jezelf "IK KAN HET, IK WIL HET"